Φωτογραφίες Ο.Π.Ε.Α.Ν

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

ΟΠΕΑΝ ΙΤΑΜΟΣ

 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 

25 Αυγούστου 2006-25 Αυγούστου 2023.


Υπήρξε η πρωτοβουλία αυτή της ίδρυσης εθελοντικής ομάδας, όταν από της 23 Αυγούστου δίπλα μας στην Κασσάνδρα, μένονταν η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά. Εμείς οι μεγαλύτεροι και οι ακόμα μεγαλύτεροι πατεράδες- παππούδες μας) ξέραμε και το ζήσαμε, όταν έπιανε φωτιά να χτυπά η καμπάνα και οι κάτοικοι να πηγαίνουν εθελοντικά ή και επιστρατευμένοι από την Αστυνομική Αρχή, να αντιμετωπίσουν την φωτιά με τα μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή( τσεκούρια-φτυάρια-κασμάδες- πριόνια) και να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και να χρησιμοποιούν αντιπύρ και με πολύ καλά αποτελέσματα. Εμείς με αυτό τον γνώμονα δημιουργήσαμε την Ο.Π.Ε.Α.Ν. Τίποτα δεν ήταν εύκολο, τα εμπόδια ήταν πολλά.

 Αντέξαμε όμως. Δεν υπήρξε ποτέ κομματική παρέμβαση ή εκμετάλευση, αυτό δεν το επιτρέψαμε ποτέ. Στόχος η εθελοντική προσφορά, πρωταρχικός στόχος η σωτηρία αυτού που μας χάρισε ο θεός το όμορφο Δάσος μας.


Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών λέγεται.


Στην πορεία αυτή των 17 χρόνων συμμετείχαμε σε εκατοντάδες περιστατικά, με καταλυτική παρούσια σε αρχικό στάδιο αλλά και σε μεγάλες φωτιές, οπως : Τορό Αρμενιστής-Σάρτη και εκτός Σιθωνίας οπώς: Μόλα Καλύβα την Κασσάνδρα ή το Άγιο Όρος- Βάβδος. Η ομάδα διαθέτει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό, αλλά και εθελοντές με τεράστια εμπειρία. Σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν 17 χρόνια.


Για το Δ.Σ. της Ο.Π.Ε.Α.Ν.-ΤΑΜΟΣ


Ο Πρόεδρος Ευαγγελινος Αθανάσιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: