Φωτογραφίες Ο.Π.Ε.Α.Ν

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

14/07/2009 Η πρώτη μεγάλη φωτιά του φετινού καλοκαιριού στη Βόρεια Ελλάδα

Η πρώτη μεγάλη φωτιά του φετινού καλοκαιριού στη Βόρεια Ελλάδα εκδηλώθηκε χθες σε μία από τις πλέον ευαίσθητες δασικές περιοχές της χώρας, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, και σήμανε συναγερμό.
Πρόκειται για ένα κατάφυτο παρθένο πευκοδάσος με πυκνή δασοκάλυψη, που διασχίζει ολόκληρο το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, όπου εύκολα μια πυρκαγιά μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στη θέση Τριπόταμος, στην αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας, σε χαμηλό υψόμετρο και γρήγορα πήρε διαστάσεις.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα έσπευσαν στην περιοχή 60 εθελοντές της Ομάδας Ο.Π.Ε.Α.Ν με 6 πυροσβεστικά οχήματα , λίγο αργότερα έφθασαν και οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις από τους κοντινούς σταθμούς, επίσης στην μάχη έπεσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.
Οι συνεχείς αλλαγές στη διεύθυνση των ανέμων προκαλούσαν ανησυχία και μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από τη μια περιοχή στην άλλη, καθώς οι φλόγες κινούνταν πότε προς την παραλία και τον Μαρμαρά, πότε προς το κατάφυτο βουνό, απειλώντας να περάσει και από την άλλη πλευρά στην περιοχή της Βουρβουρούς και πότε προς τα νότια της χερσονήσου.
Ένα πρατήριο καυσίμων και μια κατασκήνωση, που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, ενεργοποίησαν μηχανισμούς πρόσθετης προστασίας, χωρίς ωστόσο να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο. Οικισμοί και εξοχικές κατοικίες δεν απειλήθηκαν, ενώ δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν κατασκηνώσεις, κάμπινγκ ή ξενοδοχεία.
Οι μέτριας έντασης άνεμοι άρχισαν να εξασθενούν από το απόγευμα, προσφέροντας χείρα βοηθείας στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε μια δύσβατη χαράδρα και τελικά να τη θέσουν υπό έλεγχο, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις , είχαν αποτεφρωθεί έως το βράδυ περίπου 500 στρέμματα δασικής έκτασης με πεύκα και χαμηλή βλάστηση.

Τέλος πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα της Ο.Π.Ε.Α.Ν από τον μικρότερο έως και τον μεγαλύτερο διότι δώσανε και την ψυχή τους για να σταματήσει η πυρκαγιά. Παιδιά συνεχίζουμε έτσι όταν ήμαστε ενωμένη δεν φοβόμαστε κανέναν. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους.









































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: