Φωτογραφίες Ο.Π.Ε.Α.Ν

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η Ο.Π.Ε.Α.Ν κοντά στους κατοίκους του Στρατωνίου.











Μετά από εντολή του Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αστέριου Ζωγράφου η ομάδα της Ο.Π.Ε.Α.Ν βρέθηκε στο Στρατώνι με 8 εθελοντές και 3 οχήματα μαζί με μηχανές άντλησης υδάτων και πρόσφερε της υπηρεσίες της στους κατοίκους με αρκετές αντλήσεις υδάτων σε κατοικίες και καταστήματα.
Βιβλική καταστροφή υπέστη το Στρατώνι του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ολόκληρο το χωριό στην κυριολεξία βούλιαξε στη λάσπη. Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες καθώς οι τόνοι νερού που κατέβηκαν από το βουνό προκάλεσαν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Πολλοί δρόμοι μέσα στο χωριό κόπηκαν στα δύο. Τα ντουβάρια από τις αυλές και οι περιφράξεις έγιναν ένα με το χώμα και την άσφαλτο. Στην παραλία οι ιδιοκτήτες καταστήματος είδαν όλα τα υπάρχοντα από το μαγαζί τους να παρασέρνονται στη θάλασσα. Ψυγεία καταψύκτες κουζίνες και όλος ο εξοπλισμός είτε καταστράφηκε από τα νερά που έφτασαν το 1 5 μέτρο είτε κατέληξαν στη θάλασσα. Στα ορεινά του χωριού η εικόνα ήταν ακόμα χειρότερη. Η λάσπη και το ποτάμι πέρασε μέσα από ένα σπίτι ενώ οι ιδιοκτήτες του πάλευαν για να μην παρασυρθούν. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες. Το φως της ημέρας ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο χωριό τα μηχανήματα δήμου –Νομαρχίας και Περιφέρειας καθώς και μισθωμένα μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνουν τη λάσπη και τους χωμάτινους όγκους Συνεργεία της Πρόνοιας και της Περιφέρειας έκαναν καταγραφή ζημιών.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Χαλκιδικής



Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Χαλκιδικής την Πέμπτη το βράδυ. Καταστροφές σε υποδομές, κατολισθήσεις βράχων, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια συνθέτουν την εικόνα στο νομό. Έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν και την Σιθωνία. Σε επιφυλακή βρισκόταν η εθελοντές της Ο.Π.Ε.Α.Ν. και από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας βρισκόταν δίπλα στους κατοίκους του Δήμου και όπου χρειάστηκε έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει και να προστατέψει τους κατοίκους. Επιχείρηση στήθηκε από την ομάδα μας για τον απεγκλωβισμό μιας γυναικάς και ενός παιδιού που κινδύνεψαν να παρασυρθούν από χείμαρρο, ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τα 2 άτομα απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Στο Δήμο Σιθωνίας και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο στη Νικήτη στην Ακτή Σαλονικιού στην περιοχή Τρανής αμμουδιάς και στην περιοχή της Βουρβουρούς πλημύρισαν πολλά σπίτια όπου και τα περισσότερα πάθανε μεγάλες ζημιές. Επίσης κατολισθήσεις βράχων είχαμε στην περιοχή Αγίου Νικολάου και στον επαρχιακό δρόμο Βουρβουρούς – Σάρτης. Από την πρώτη στιγμή σε αυτές της περιοχές υπήρξαν μηχανήματα της Νομαρχίας και του Δήμου και γρήγορα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.